İnsanların modern hayatın getirdiği stresi üzerlerinden atmak için kullandığı yollardan biri de atıştırmaktır. Ancak bir şeyler atıştırmak artık pek çok insan için gün içinde olmazsa olmazlardan haline gelmiş durumdadır. Dyt. Buşra Mutlu, atıştırmalık tüketirken yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.
Ofislerde tüketilen bol şekerli ve basit karbonhidrat içeren abur cuburlardan, iş çıkışı arkadaşlarla buluşulunca yenilen yağlı kızartmalar karşı konulamaz boyuta ulaşmış durumda olduğu bilinmektedir. Bunun altında şüphesiz yeme içme alışkanlıklarının bozulması yatmaktadır.
Atlanan ana öğünler, ne yazık ki kişileri sağlıksız atıştırmalıklara yöneltmektedir. Öğlen ve akşam yemeklerini atlayarak atıştırmalıkları öğün yerine koymak sağlıklı beslenme kurallarına uymamaktadır.
Ana öğünleri atlamak, bir sonraki öğüne kadar aşırı acıkmaya dolayısıyla da sağlıksız yiyeceklere veya bir sonraki öğünde daha fazla yemek tüketmeye neden olmaktadır. Üç ana öğün atlatmadan yapılmalıdır. Bu durum, ara öğünlerde porsiyon kontrolünü sağlamaya ve sağlıklı yiyeceklere yönelmeye yardımcı olmaktadır. Ana öğünlerin arasında tüketilen ara öğünlerde ise tokluk süresini artıran, kan şekeri düzeyini bozmayan atıştırmalıklardan faydalanmakta yarar vardır.
Evde zaman geçirirken özellikle de televizyon izlerken pek çok kişi cips, çikolata, bisküvi, çerez gibi atıştırmalıkları tüketmek istemektedir. Özellikle kışın evlerde tüketilen atıştırmalıklar kilo olarak geri döner. Bu nedenle uzun kış akşamlarında tüketilen atıştırmalıkların kaliteli olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Ev için atıştırmalık öneriler şöyle sıralanabilir:
Çalışma saatlerinin uzaması, sabah kahvaltısının ya da öğle yemeğinin atlanması sağlıksız besinler tüketilmesine sebep olabilmektedir. Ayrıca ofiste çalışma arkadaşlarının “abur cubur” olarak tabir edilen gıdaları tüketmesi de atıştırmalık tüketiminin çoğalmasını sağlayabilmektedir. Bazıları da atıştırmalıklarını yanında taşımak istemediği için daha hızlıca bulabileceği bisküvi, kraker türü yiyeceklere yönelmektedir. Oysa ofis içinde de sağlıklı yiyecekler tüketmek mümkündür. Çalışanlar için ofis atıştırmalıkları şöyle sıralanabilir:
Eğer bu atıştırmalıklar için markete çıkmaya ya da evden getirmeye üşeniliyorsa marketlerde satılan gerçekten şekersiz ürünlerden faydalanılabilir. Ancak marketlerden alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, bu ürünlerin içeriğindeki karbonhidrat, glikoz, früktoz şurubu oranlarına dikkat edilmelidir. Ve mümkünse bu ürünlerden çok fazla tüketilmemeli; porsiyon kontrolü sağlanmalıdır.
Hemen hemen herkes haftanın belirli günlerinde arkadaşlarıyla dışarıda buluşmak için sözleşebilir. Bu buluşmalarda da genellikle menülerde “çıtır atıştırmalık” olarak geçen yiyecekler ortak yenilmek üzere sipariş edilebilir. Ancak bu atıştırmalıklar yağda kızarmış, karbonhidrat içeriği fazla ve genellikle işlenmiş olduğu için çok da tercih edilmemelidir. Böyle bir durumda atıştırmalık yerine yarım kase çorba ile yanına bir kase yoğurt sipariş edilebilir. Veya ızgara sebze tabağı ile yoğurt tüketilebilir.
Ne yazık ki pek çok kişide “Glutensiz atıştırmalık kilo aldırmaz” algısı vardır ve bu algı yanlıştır. Diyet yaparken glütensiz beslenildiğinde kilo verilir ancak bu tamamen buğday tüketilmediği; ‘Diyet’ adı altında unlu gıda yenmediği içindir. Ancak glütensiz gıdaların porsiyon kontrolü olmadan tüketilmesi de kilo almaya sebep olur.
Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...